Mathmatch
Image default
Zakelijk

Flexplek of echt kantoor?

Het gebruik van moderne informatie- en communicatietechnologieën maakt het mogelijk om op zeer verschillende plaatsen zoals een flexplek te werken. Of het werk nu op een flexplek, thuis, op reis of in een extern kantoor wordt gedaan, doet (bijna) niet ter zake. Laptop, smartphone, e-mail en internet maken een voortdurende toegang tot informatie en werkmateriaal mogelijk en zorgen voor een stabiele uitwisseling met je bedrijf en klanten.

Heb je een flexplek of echt kantoor nodig?

Veel mensen die niet als zelfstandig ondernemer of als startende ondernemer werkzaam zijn, zijn van mening dat je als zelfstandig ondernemer een flexplek nodig hebt, maar beter nog is een ‘écht kantoor’.

Een paar redenen die ze hiervoor geven zijn onder andere:

  • Je kunt thuis niet effectief werken.
  • Wat zullen de klanten denken?
  • Je wordt eenzaam thuis.
  • Anders ben je niet echt zelfstandig.

Wie heeft er een extern kantoor nodig?

Natuurlijk is er geen algemeen ja of nee op het onderwerp “extern kantoor”. Het hangt af van het individuele geval en je moet er zeker over nadenken bij het begin van je zelfstandig ondernemerschap. Even inzoomen op bovengenoemde redenen.

Je kunt thuis niet effectief werken

Nou de kans is natuurlijk aanwezig dat je voor de TV gaat zitten voor de lunch en na de lunch niet meer van de bank komt. Vaak is dat in het begin als je nog geen idee hebt hoe je werk en privéleven probleemloos moet scheiden. Een flexplek voorkomt deze strubbelingen. Je gaat op een vast tijdstip naar je werkplek en komt op een vast tijdstip naar huis. Alsof je op een echt kantoor werkt.

Wat wil je dat de klanten denken?

Daar zit wat in. Als je klanten hebt, heb je goede kantoorruimte nodig. Want de eerste indruk is belangrijk, en die is niet echt juist als je elkaar in de hoek van je slaapkamer achter je pc ontmoet. Ook al is het je eigen kantoor, het is zeker niet hetzelfde als een flexplek of een extern kantoor.

En wat als je een telefoontje hebt en een andere (potentiële) klant staat voor de deur. Moet je hem in de woonkamer zetten?

Als je klantencontacten hebt en vooral klanten die binnenlopen, heb je meestal meer aan een extern kantoor.

Je wordt eenzaam thuis

Het hangt erg af van de persoon die zelfstandig is. Sommige mensen werken in een kantoor met 3 collega’s en wensen vaak dat ze alleen zouden kunnen werken. Als je over het algemeen graag alleen bent, maakt het niet uit. Maar er zijn mensen die problemen kunnen hebben met eenzaamheid. Een flexplek voorkomt dat je vereenzaamt.

Anders ben je geen echte zelfstandige

Dit argument komt ook van sommige mensen en ook van veel zelfstandigen. Voor sommigen is een extern kantoor een statussymbool, net als een dikke auto van de zaak. Als je niet aan deze ‘ziekte’ lijdt, is een flexplek een meer dan prima alternatief voor een echt kantoor.

Voor sommige mensen zijn statussymbolen belangrijker dan wat dan ook. Als je een van hen bent, dan heb je zeker een extern kantoor nodig met een groot bedrijfsbord en flinke kosten.

Doe vooral wat goed voelt

Dat is het beste advies dat je kunt krijgen. Doen wat goed voelt. Voelt het voor jou goed om als zelfstandig ondernemer je zaken te regelen vanuit een flexplek? Lekker doen!