Mathmatch
Image default
Zakelijk

Thuiswerkplek inrichten 101: De basis van een efficient en productief thuiskantoor

Je thuiskantoor goed inrichten lijkt op het eerste gezicht zo simpel maar als je denkt dat je wegkomt met een keukentafel, je oude bureaustoel en een bureaulampje van vroeger heb je het mis. Waarom? Ergonomie is de sleutel tot een productieve werkdag. In dit artikel laten we je zien welke zaken je moet oppakken om een productieve thuiswerkplek te creëren. 

Stap 1: Verlichting optimaliseren voor productiviteit

Verlichting is een belangrijke factor als het gaat om productiviteit. Als je in een onvoldoende verlichte ruimte werkt neemt je productiviteit aanzienlijk af. Je lichaam denkt dan dat het avond is en begint met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine, niet echt wat je nodig hebt als je nog een lange werkdag in het verschiet hebt. 

Hoewel het niet altijd mogelijk is om voldoende natuurlijk daglicht tot je te nemen is het belangrijk om in elk geval in de donkere maanden vlak naast een raam te werken. Door vlak naar een raam te werken komt al het beschikbare daglicht in elk geval je ogen binnen waardoor je biologische klok zo goed als mogelijk zijn werk kan doen. 

Heb je thuis niet genoeg natuurlijk licht dat je dagelijks kan absorberen? Zorg dan in elk geval voor voldoende kunstmatige verlichting om je biologische klok niet in de war te brengen. 

Stap 2: Een goed bureau en een verstelbare ergonomische stoel

Zoals we in het begin van dit artikel aan aanhaalden: Ergonomie is de sleutel tot een productieve werkdag, of je nou thuis werkt of op kantoor bezig bent. Als je niet ergonomisch werkt krijg je al snel last van klachten. Hierbij kan je denken aan nekpijn, pijn in je armen of andere vervelende lichamelijke sensaties. 

Door een ergonomische bureaustoel en een kwalitatief bureau te gebruiken zal je lichaam constant in de juiste houding verkeren. Het is wel belangrijk om de bureaustoel en je nieuwe bureau correct af te stellen op basis van jouw lichaamsbouw. Tegen een verkeerd ingestelde bureaustoel kan geen enkele ontwerper op. 

Voordelen van een ergonomische bureaustoel zijn ondermeer een verbeterde doorbloeding. Doordat je lichaam een betere doorbloeding heeft kan je meer ontspannen werken zonder dat je tijdens de werkdag last krijgt van allerlei vervelende lichamelijke klachten. 

Stap 3: Neem pauze buiten je werkplek om echt even te onderbreken

Een boterham voor je laptop en een kop thee of koffie er achteraan, ook achter je laptop. Dat is natuurlijk geen echte pauze te noemen. Om dag na dag productief te blijven is het essentieel om een pauze te nemen, ook als dat even niet lijkt te kunnen. Door te pauzeren komt je brein weer even tot rust en kan je daarna de dag weer aan. Zorg ervoor dat je even weg bent van je werkplek. Dus loop een rondje op, haal een frisse neus of laat de hond even uit. Het maakt niet uit wat je doet zo lang je maar even buitenshuis aan het lopen bent. Moet je echt binnen blijven? Zorg er dan in elk geval voor dat je jouw pauze in een andere ruimte neemt.

Voor meer info : klikt u hier