Mathmatch
Image default
Zakelijk

Wat is Game Based Assessment?

Je hebt een aantal potentiële kandidaten voor de vacature. Maar wat nu? Hoe beoordeel je als werkgever hoe geschikt een kandidaat is voor de functie? Een Game Based Assessment kan je hier als werkgever en als organisatie bij helpen. Met behulp van gamingtechnologie creëer je een boeiende kandidaat-ervaring, wat bijdraagt aan een positief beeld van de organisatie. Benieuwd wat Game Based Assessment is en waarom je het als organisatie wil gebruiken? Je leest er meer over in dit artikel.  

 

Game Based Assessment 

Met een Game Based Assessment (GBA) wordt gebruik gemaakt van gaming technologie. Met behulp van de game worden werkgevers geholpen bij het nemen van beslissingen tijdens het wervingsproces. Wanneer de kandidaten de game spelen wordt duidelijk hoe geschikt zij wel of niet zijn voor het bedrijf. 

Kandidaten krijgen 4 verschillende games voorgelegd waarbij iedere game steeds moeilijker wordt. De kandidaat wordt spelenderwijs gepusht om het beste uit zichzelf te halen. Doordat de Game Based Assessment adaptive zijn wordt de test steeds aangepast op het niveau van de kandidaat waarbij specifieke kernwaarden beoordeeld worden. Zo is het voor iedereen uitdagend en krijg jij als werkgever een compleet overzicht over de cognitieve capaciteiten van de kandidaat als geheugen, aandacht, teamwork en reactietijd. Op basis hiervan kun je een beslissing maken wie het beste past bij het team en de functie. 

 

Waarom maken werkgevers gebruik van Game Based Assessments?

De belangrijkste reden waarom werkgevers kiezen voor Game Based Assessments is door de betrokkenheid die je krijgt met de organisatie. Het is niet altijd even makkelijk om de juiste kandidaten aan te trekken voor de functie. Daarbij heb je soms ook nog te concurreren met een andere organisatie die naar eenzelfde soort werknemer op zoek is. Dan kan een Game Based Assessment de doorslaggevende factor zijn. Een boeiende kandidaat-ervaring draagt bij aan een positief beeld van de organisatie. Dit is belangrijk omdat je wil dat de geschikte kandidaat voor jou kiest, daarnaast kan een negatieve sollicitatie ervaring de reputatie van de organisatie aantasten wat werving in de toekomst nog moeilijker kan maken. 

Een andere reden waarom het gebruik van Game Based Assessment steeds populairder wordt is dat met behulp van deze tests werkgevers zicht krijgen in de persoonlijkheid en technische vaardigheden van een kandidaat. Dit draagt bij aan een lager verloop van de werknemers. Omdat je weet wat voor een persoon het is, of hij/zij past bij de functie en het team is de kans groter dat er geen verschil zit in verwachtingen. De baan zal minder snel te ingewikkeld zijn en de werknemer zal zich sneller thuis voelen in de organisatie. 

 

Hoe bereid jij je als werkgever voor op een Game Based Assessment?

De beste voorbereiding is door middel van oefenen zodat je bekend bent met hoe game based assessments werken. Ook staan er veel artikelen online om een beeld te krijgen hoe de beoordeling en het einddoel eruit komt te zien. 

Ga je van start met een assessment? Zorg dat je altijd voor aanvang de internetverbinding checkt. Je krijgt vaak één kans om een assessment te maken. Door het te controleren verklein je het risico dat de verbinding hapert of halverwege uitvalt. Lees ook de instructies goed door. Hiermee weet je welke controles er zijn voor de beoordeling en zo begrijp je ook het doel. De game is een online assessment. Gebruik hiervoor altijd een computer of laptop. Dit is gebruiksvriendelijker dan wanneer het assessment via mobiel wordt gemaakt.

https://www.brainsfirst.com/game-based-assessment/