Mathmatch
Image default
Zorg

Traumaverwerking in de GGZ – Psycholoog EMDR

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een psychotherapiebehandeling die is ontwikkeld om mensen te helpen genezen van een trauma. Het is een vorm van therapie die gebruik maakt van bilaterale stimulatie, die de vorm kan hebben van oogbewegingen, tikken of tonen, om mensen te helpen bij het verwerken en genezen van hun trauma.

EMDR is een effectieve behandeling voor PTSS gebleken, en blijkt ook te helpen bij andere geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst, depressie en fobieën. Als je een psycholoog EMDR overweegt, is dit wat je moet weten.

Hoe werkt EMDR?

EMDR werkt door mensen te helpen herinneringen op een meer adaptieve manier te verwerken en op te slaan. Als we een traumatische gebeurtenis meemaken, slaan onze hersenen de herinnering vaak op een manier op die niet nuttig of gezond is. Dit kan ertoe leiden dat we het gevoel hebben vast te zitten in het verleden en niet in staat zijn verder te gaan.

EMDR-therapie kan helpen door beide kanten van de hersenen te stimuleren, waardoor de herinneringen op een meer adaptieve manier verwerkt kunnen worden. De psycholoog EMDR leidt je door verschillende oefeningen terwijl je je concentreert op een specifieke herinnering of gebeurtenis.

 

Wat gebeurt er tijdens EMDR-therapie?

Tijdens EMDR-therapie werk je samen met een psycholoog EMDR die getraind is in dit type therapie. De therapeut zal je helpen een specifieke herinnering of gebeurtenis te identificeren waaraan je wilt werken. Zodra je de herinnering of gebeurtenis hebt geïdentificeerd, zal de therapeut je door verschillende oefeningen leiden terwijl je je op die herinnering concentreert.

De oefeningen kunnen bestaan uit oogbewegingen, tikken of tonen. Als je je op de herinnering concentreert terwijl je de oefeningen doet, kun je je beter gaan voelen en beter in staat zijn om met de gevolgen van het trauma om te gaan.

EMDR-therapie bestaat meestal uit 8-12 sessies. Het aantal sessies hangt af van factoren als de ernst van je trauma en hoe goed je op de behandeling reageert.

 

Conclusie

Als je EMDR-therapie overweegt, is het belangrijk om te weten dat het een effectieve behandeling is voor PTSS en andere psychische problemen. EMDR-therapie kan helpen door beide kanten van de hersenen te stimuleren en herinneringen op een meer adaptieve manier te laten verwerken. Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over deze vorm van therapie, praat dan met je geestelijk verzorger.

https://www.psylaris.com/emdr-vr/