Mathmatch
Image default
Dienstverlening

De verschillen tussen een psycholoog, een begeleider en een therapeut.

De verschillen tussen een psycholoog, een begeleider en een therapeut mogen dan wel voor sommige mensen minimaal lijken, maar in werkelijkheid zijn er wel enkele belangrijke verschillen tussen deze beroepscategorieën. Hoewel alle professionals in de geestelijke gezondheidszorg met mensen praten en hen door de verschillende problemen van het leven loodsen, moeten we toch zeggen dat de studie en de opleiding grotendeels kan verschillen van elkaar. Er zijn verschillende academische en licentie groepen voor elk beroep en verschillende taken die ze moeten volbrengen.

Psychologen hebben vaak een doctoraat, terwijl begeleiders en therapeuten meestal een masters -diploma hebben. Alle professionals in de geestelijke gezondheidszorg kunnen hun cliënten helpen, maar psychologen kunnen ook worden ingezet bij research projecten. Begeleiders kunnen dit zijn voor kinderen in schoolverband, voor drug- en alcohol- verslaafden, voor huwelijks- en gezinsproblemen. Therapeuten kunnen dan weer een verscheidenheid aan therapeutische diensten leveren, sommige meer alternatief en andere dan weer meer traditioneel , aan cliënten die vrijwillig naar hen toekomen. Maar ze kunnen wel geen geneesmiddelen voorschrijven, omdat enkel psychiaters met hun medische opleiding dit mogen doen.

De woorden “ begeleiding” en “therapie” mogen dan wel onderling uitwisselbaar lijken, maar deze twee paramedische beroepen die deze diensten leveren hebben beiden een masters opleiding genoten die echter zoveel van elkaar verschilt als ze verschilt van de opleiding tot psycholoog. De begeleiding is vaak aangewezen op korte termijn. Begeleiders helpen mensen bij specifieke gevallen tijdens een bepaalde periode van het leven. Meestal gaat men naar een therapeut voor een langere periode, en dan is het typisch dat er een meer grondige benadering van de cliënt gebeurt. Een therapeut kan dan meer dan behandelen als een psychotherapeut, waar trouwens de naam van afgeleid is. Hij kan ook jouw problemen analyseren, en je daarmee helpen omgaan en je helpen genezen van trauma’s of gewoon een veilige haven bieden om uit te spreken al wat er op je hart ligt.

Er zijn veel verschillen tussen een psycholoog, een begeleider en een therapeut. Alhoewel ze allemaal werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg en mensen helpen om met hun problemen om te gaan, volgen ze toch een verschillende studie, hebben ze een andere soort opleiding en vervullen ze toch elk een andere rol. Ze zijn allemaal even belangrijk voor de geestelijke gezondheidszorg, hoewel !

Wil je nog meer te weten te komen over dit vakgebied? Dan zal een bezoek aan een psycholoog in Utrecht van depsycholoog.nl u zeker helpen. U kunt natuurlijk ook gewoon de website bezoeken om meer te weten te komen over dit vakgebied.

 

Voor meer info : klikt u hier