Mathmatch
Image default
Dienstverlening

Onderzoek wijst uit: achteruitrijcamera’s voorkomen botsingen

Parkeersensoren zijn ontzettend handig. De meeste auto’s hebben ze daarom ook wel. Maar uit een Amerikaans onderzoek blijkt wel dat de achteruitrijcamera een stuk effectiever is dan de parkeersensoren zijn. Effectiever in het voorkomen van een aanrijding met iets of iemand, uiteraard.

Het officiële instituut dat gaat over veiligheid op de weg, het Insurance Institute of Highway Safety (IIHS) deed een test met professoren.

Die professoren moesten zogenaamd de computer aan boord testen en daarom lag hun focus niet volledig op het inparkeren zelf. Zoals je misschien ook niet voor de volle honderd procent gefocust bent als je voor de supermarkt en wagentje moet parkeren. De onderzoekers plaatsten objecten die stilstaan en objecten die bewegen achter de auto. Bij het bewegende object ging het nog best goed zonder hulpmiddelen, maar bij het stilstaande object ging het mis. Dit object werd geraakt door de personen die geen hulpmiddelen als parkeersensoren of een achteruitrijcamera aan boord hadden.

Auto’s met achteruitrijcamera’s kwamen vaak tegen het object aan, in net iets meer dan de helft van de gevallen. Maar de auto’s met parkeersensoren deden het bizar slecht. In 19 op de 20 gevallen werd het object geraakt.

Het instituut dat de veiligheid op de weg onderzoekt wist te melden dat er ieder jaar een kleine driehonderd mensen omkomen door een auto die achteruit aan het rijden is. Een veel groter aantal, een kleine twintigduizend mensen, raakt gewond. Het is niet verwonderlijk dat ze daarom, mede op basis van de uitkomst van het onderzoek de achteruitrijcamera verplicht hebben gesteld. In Nederland is deze nog niet verplicht, maar uiteraard ontzettend handig en veilig om te hebben. Ze zijn niet zo ontzettend duur en als je er een ongeluk of schade mee kunt voorkomen is het iedere euro waard. Een achteruitrijcamera te koop? Koop een achteruitrijcamera ford transit als je hiermee rijdt.

Voor meer info : klikt u hier