Mathmatch
Image default
Dienstverlening

Tips bij het volgen van een (EKH)-opleiding

Interesse in een EKH-opleiding? Er bestaan veel verschillende aanbieders die een student opleiden tot een volleerd EKH-keurder of soortgelijke functies in dit vakgebied. Er kunnen immers nooit genoeg keurders in Nederland zijn! Wanneer iemand er voor kiest om een keurder op dit vakgebied te worden, dan is het volgen van een opleiding een logische keuze. Voor iedere opleiding geldt: wanneer de juiste inzet wordt getoond in combinatie met oprechte interesse, kennis en motivatie, dan komt iedereen op zijn bestemming uit. Uiteraard bestaan er wat adviezen op het gebied van studeren die het proces van slim studeren wat kunnen vereenvoudigen. Aan welke tips valt te denken?

Plannen, plannen, plannen

Ten eerste is het maken van een realistische planning onlosmakelijk verboden met een succesvolle studententijd. Hoe lang de opleiding ook duurt, of dit nu een jaar is, vier jaar of zelfs langer dan dat – een planning mag niet ontbreken. Door te plannen weet je namelijk waar je aan toe bent. Goed kunnen plannen hoeft niet moeilijk te zijn; zelfkennis en motivatie spelen hierbij wel een doorslaggevende rol. Door een goede planning kunnen deadlines op tijd worden behaald. Als de student erachter komt dat een deadline niet op tijd kan worden behaald, dan kan hij of zij de planning weer aanpassen zodat een inlevermoment wel gaat lukken. Het maken van een realistische planning hoort nu eenmaal bij het studeren. En niet alleen op dit gebied, ook in het verdere (arbeidzame) leven kan het maken van planningen altijd goed van pas komen.

Op tijd aan de bel trekken

Wanneer iets onduidelijk is over de stof die gerelateerd is aan EKH, dan is het van belang om te allen tijde tijdig om hulp te vragen. De docenten en andere deskundigen kunnen dan op tijd helpen waar nodig, zodat de opleiding met goed gevolg kan worden doorgezet. Een opleiding tot EKH-keurmeester of een soortgelijke functie komt niemand zomaar even aangewaaid. Bij deze opleiding is het behalen van certificaten ook van groot belang. Er bestaan verschillende soorten certificaten die behaald moeten worden. Hierbij valt te denken aan certificaten voor Kraankeurmeesters als Keurmeester Hijs- en hefgereedschappen. Hiervoor worden speciale doeltreffende opleidingen opgezet. Om de vijf jaar wordt er een hercertificatie georganiseerd voor de geslaagden opgezet. Op die manier blijft de kennis up-to-date en blijven de keurmeesters ook relevant.

Veel ervaring op doen in de praktijk

Door ruim voldoende ervaring op te doen in de praktijk, dan gaan de voorbeelden en de stof die uit de boeken wordt geleefd, pas echt leven. Door praktijkervaring kom je erachter of de beoogde functie voldoet aan de gestelde ambities. Wanneer dit niet het geval is, dan is dit een zeer leerzame tijd. Ook wanneer je erachter komt dat je juist wél past op die plek is het een waardevolle periode. Hoe het ook wordt bekeken, het opdoen van ervaring in de praktijk is een onmisbaar aspect in de tijd als student. Tijdens de stages kan de focus worden gelegd op bepaalde interessegebieden van de student.

Een praktijkbegeleider is hierbij van essentiële waarde. Deze zal de student meenemen tijdens de gehele periode waarin stage wordt gelopen. De student kan de begeleider vragen naar ervaringen in de praktijk en hier weer veel van leren. Deze inzichten kunnen weer worden toegepast in het toekomstige situaties. Na een leerzame periode kan de student zichzelf met gepaste trots EKH-keurmeester noemen.