Mathmatch
Image default
Dienstverlening

Wanneer moet je een advocaat familierecht inhuren?

Scheiding of echtscheiding betekenen vaak ook vanuit juridisch oogpunt een breuk in het leven, een advocaat familierecht kan daarbij goed van pas komen. Er zijn namelijk veel verschillende dingen die geregeld moeten worden. Zo kan de ene partner na de scheiding alimentatievorderingen hebben op de andere. Evenzo moet alimentatie worden betaald voor de gemeenschappelijke kinderen. Er moet worden verduidelijkt of het gezamenlijk gezag na de echtscheiding wordt voortgezet. De partner bij wie de kinderen niet wonen, moet ook een omgangsrecht krijgen. Als deze zaken zijn overeengekomen, behoeven zij uiteraard niet voor de rechter te worden opgehelderd.

In het andere geval is het een voordeel als je een goede advocaat heeft. In familiezaken is dit de familierechtadvocaat. Hij kan je helpen in alle gevallen waarin je jouw vorderingen op het gebied van het familierecht geldend wilt maken. Daarbij speelt een rol dat hij een aanvullende opleiding heeft gevolgd als gespecialiseerd advocaat in familierecht. Dit betekent dat hij je ook kan bijstaan als het gaat om verevening van winsten of pensioenrechten. je kunt zich ook tot hem wenden als het gebruik van de echtelijke woning niet is opgehelderd of als er problemen zijn met de inboedel. Op sommige gebieden van het familierecht bent je zelfs verplicht een advocaat te hebben. Hij of zij zal je altijd actief bijstaan.

Hoe vind je een geschikte advocaat familierecht om mij bij te staan in familiezaken?

Een geschikte advocaat familierecht kan in principe heel snel in jouw buurt gevonden worden door bijvoorbeeld online op zoek te gaan. Voer daarvoor in de zoekmachine advocaat, familierecht en jouw plaats in. Je zult snel een advocaat bij jou in de buurt vinden. Reviews en getuigenissen van andere cliënten zullen je laten zien hoe de competentie van de advocaat wordt beoordeeld. Zodra je een geschikte advocaat familierecht hebt gevonden, kunt je een eerste afspraak met hem of haar maken. In eerste instantie zal hij of zij voor je optreden in een adviserende rol. Hij of zij zal je laten zien welke vorderingen je hebt op de verschillende deelgebieden van het familierecht. Het is goed als je, als leek, vanaf het begin op de hoogte bent van de details. Indien nodig zal jouw advocaat ook de tegenpartij aanschrijven. Het kan ook mogelijk zijn om over bepaalde subkwesties een buitengerechtelijke schikking te treffen.

Als het tot een rechtszitting komt, zal de advocaat je ook vertegenwoordigen. Het is goed als je altijd een contactpersoon hebt op wie je kunt rekenen. Dan zul je een goed en veilig gevoel hebben. Vraag ook naar de kosten die je zult moeten betalen. Een rechtsbijstandverzekering kan ook een deel van de kosten dekken.

Een samenleving kan niet zonder regels en wetten

Zonder wetten en regels zou de mensheid in een samenleving precies doen wat zij zelf wil en dat is vaal zeker niet in haar eigen belang. Nu zijn er echter zoveel wetten en regels dat zeker een leek ze zelf niet meer kan doorzien. Daarom is het meer dan belangrijk dat men zich ervan op de hoogte stelt via een advocaat familierecht bijvoorbeeld. Het gaat om de wet, die staat voor recht. Maar de wetten zijn niet statisch. Er komen steeds nieuwe bij of ze veranderen en je hebt er meestal maar mee te dealen. Een advocaat voorziet je hierin van informatie en staat je bij.