Mathmatch
Image default
Electronica en Computers

Gooi je computer niet zomaar weg!

Je oude computer zomaar weggooien is geen verstandig idee. Ook al is deze computer zelf niet meer (goed) te gebruiken, je harde schrijf kan nog vol informatie zitten. Zelfs als je alle bestanden van je schrijf verwijderd hebt dan is dit meestal nog eenvoudig terug te halen. Dit betekent dus dat je meer moet doen om je persoonlijke gegevens veilig te stellen. Maar wat is nou het beste? Harde schrijven vernietigen of deze formatteren?

Het formatteren van een harde schrijf

Als je zelf de harde schrijf hebt geformatteerd lijkt dit vaak de oplossing. Echter blijven hiermee de bestanden nog wel terug te halen, met speciale software. Het is een veel verstandiger idee om gebruik te maken van veilig wissen. Doe dit altijd wel meerdere keren. Goede veilig wis methoden zetten data over de oude data heen voordat het verwijderd wordt.

Hierdoor is de data die teruggehaald wordt niet bruikbaar. Let hierbij dus wel op dat je dit zelf ook niet meer kan herstellen, of laten herstellen. Helaas is deze methode echter alleen te gebruiken voor “traditionele” harde schrijven en werkt dit dus niet bij een SSD-schrijf.

Het vernietigen van harde schrijven

Het beste om te doen is je harde schrijf vernietigen, helemaal als je hem toch weg gaat gooien. Je gaat hem immers niet meer gebruiken en een apparaat dat helemaal vernietigd is kan geen data meer vandaan gehaald worden. Voor het vernietigen van de harde schrijf zijn er 2 opties: of je doet het zelf, of je laat het doen.

Harde schrijf zelf vernietigen

Als je het zelf wilt vernietigen dan is het van belang dat je dit op een goede manier doet. Wat in elk geval (in de meeste gevallen) niet werkt zijn de volgende dingen:

  • In het water leggen
  • Verbranden
  • Kapotslaan met hamer
  • Overrijden met auto (of ander voertuig)

Door deze methoden wordt de harde schrijf misschien wel onbruikbaar, maar is de data nog wel aanwezig. Het doorboren of doormidden zagen van een harde schrijf heeft vaak wel het gewenste effect, maar let wel op dat dit geen garanties biedt. Als je echt zeker wilt zijn dan kun je dit het beste aan en expert overlaten.

Harde schrijf laten vernietigen

Laat je je harde schrijf vernietigen door een expert dan zal deze hem meestal door een shredder halen. Hierdoor wordt hij dus echt helemaal vernietigd en is er niks meer van je data over. Een bijkomend voordeel van het laten vernietigen door een expert is dat deze de overgebleven delen zal recyclen. Naast het duurzame aspect hiervan is dit ook extra beveiliging, want de kleine stukjes metaal, glas en plastic worden hierdoor als grondstof gebruikt voor weer hele nieuwe producten. Door dit proces is alle data helemaal niet meer terug te halen.

Dus voordat je je computer bij het grofvuil zet: vernietig eerst je harde schrijf!