Mathmatch
Image default
Financieel

Hoe werkt de cryptografie achter de blockchain?

Ben jij je al een tijdje aan het verdiepen in bitcoins? Dan schieten er waarschijnlijk allerlei vragen te binnen. Vragen zoals: hoe werkt blockchain technologie? Ook vragen mensen zich af: ‘wat is een block?’.

Wil jij er ook meer over weten? Dan helpt dit artikel jou vast een stukje op weg.

Wat is een block?

Wat is een block? Dat is een onderdeel van een blockchain. Ook wel logisch qua naamgeving, want met meerdere blocks heb je natuurlijk een blockchain. Zo heeft Bitcoin ook een blockchain. Wat is nu een block? Dat is een bestand met een verzameling van gegevens, transactiegegevens.

In meer traditionele beurstermen bestaat een block uit veel obligaties en aandelen die voor veel geld zijn verkocht.

Hoe werkt blockchain technologie?

Hoe werkt blockchain technologie? Blockchain is simpel gezegd, een technologie waarbij meerdere mensen akkoord moeten geven op een transactie. Dit vergroot de veiligheid.

Men ziet het als bijna onmogelijk om dit te hacken. Het is namelijk zo dat een transactie die op één computer wordt gedaan, zichtbaar is voor alle computers die verbonden zijn aan het betreffende digitale netwerk. Dit betekent dat iedereen daar diezelfde gegevens ziet en dus dit kan controleren. Klopt het niet dan kan iemand dus de informatie afwijzen. Gaat alles goed? Dan wordt de informatie vervolgens met de andere blokken in het netwerk gecommuniceerd.

Nu is het ook wel extra duidelijk dus waarom hacken zo moeilijk is. Data-controle vindt nu niet door slechts één persoon plaats, maar door vele personen. Als je dus data in één blok wil veranderen, moet dus de hele keten volgen hierin. Bovendien beschikt iedereen ook over een altijd actuele kopie.

Cryptografie wordt bij blockchain op twee manieren ingezet. De eerste manier is: algoritmen. Die algoritmen heten cryptografische hash-functies. De transacties blijven behouden doordat er een ketting van hashes van de database worden gebruikt. Het is als het ware een grootboek zoals men die bij de administratie gebruikt. Alleen is dit dus een grootboek die verspreid is over meerdere pc’s.

Nog een manier van cryptografie is om digitale handtekeningen te maken. Die zijn uniek omdat ze worden gegenereerd door een persoonlijke code (sleutel) te combineren met gegevens vanuit wat er ondertekent moet worden.

https://review-pagina.nl/