Mathmatch
Image default
Financieel

Wat gebeurt er als je je boekhouding niet goed bijhoudt?

Het is gemakkelijk om de saaie dingen (zoals boekhouding en administratie) te laten opstapelen tot een intimiderende puinhoop. Wat als het zich zou blijven opstapelen tot het belastingseizoen? Wat als je helemaal geen boekhouding zou hoeven doen? Laat je fantasie even de vrije loop om te zien wat er zou kunnen gebeuren als je ervoor zou kiezen om alles wat maar een beetje op boekhouden lijkt volledig te negeren. Of bepaal nu al dat de administratie bijhouden met Vacura dé oplossing is.

1. De financiën van je bedrijf blijven ondoorzichtig

Als je de boekhouding volledig stopzet, geven je boeken niet langer een duidelijk beeld van de financiële levensvatbaarheid van je bedrijf. Zonder een nauwkeurige boekhouding kan het moeilijk (of bijna onmogelijk) zijn om cashflowprognoses en -overzichten bij te houden.

Zonder een nauwkeurige meting van de cashflow kun je zaken als achterstallige facturen, aangehouden voorraden of terugkerende variabele kosten zoals verzendkosten of uurlonen verdoezelen. Een duidelijk inzicht in vaste en variabele kosten stelt je in staat om het break-even punt te bepalen.

De cashflow laat zien wanneer er geld binnenkomt en welke rekeningen betaald moeten worden. Als je bedrijf er niet in slaagt de cashflow bij te houden en je het financieel moeilijk hebt, kan een papieren spoor het probleem aan het licht brengen. Maar zonder boekhouding is er geen spoor – alleen een stapel papieren ergens op een bureau.

2. Financieringsmogelijkheden worden beperkt

Heb je snel geld nodig? Je mogelijkheden zijn beperkt als je geen actuele boekhouding hebt. Als je de bank om een lening vraagt zonder een gedetailleerde financiële administratie, zal het antwoord een volmondig nee zijn en is een voorschot in contanten misschien je enige optie.

Zou je willen investeren in een bedrijf dat zijn kostprijs van verkochte goederen al zes maanden niet heeft bijgewerkt, en blind is voor zijn inventaris en hoeveel winst het in die tijd heeft gemaakt? Waarschijnlijk niet.

Zonder bewijs van je financiële geschiedenis, zal het verkrijgen van leningen, het aantrekken van investeerders of partners, of het verkopen van je bedrijf een zware dobber zijn.

3. Je facturatiecyclus loopt uit de hand

Je zou kunnen bijhouden wie je wat schuldig is, maar we zijn allemaal mensen – we maken allemaal fouten. Weet je zeker dat je de factuur niet bent vergeten voor de klant die altijd te laat betaalt? Als dat zo is, zullen ze je er niet vrijwillig aan herinneren dat ze je geld schuldig zijn. Hoe trager je bent bij het organiseren van uitstaande facturen, hoe langer je bedrijf het zonder die fondsen zal moeten stellen.

4. Uitgaven beheren wordt lastig

Een schoenendoos met bonnetjes klinkt misschien gemakkelijk, maar daarmee bespaar je geen geld. Zonder een goede boekhouding kan je bedrijf last krijgen van trage lekken. Heb je de kilometers bijgehouden die je twee weken geleden hebt gereden om een klant te bezoeken? Het verkeerd bijhouden van onkosten kan leiden tot niet-opgeëiste belastingaftrek of een te hoge opgave van onkosten aan de belastingdienst – wat een probleem is als je wordt gecontroleerd.

 

 

Achterstallige boekhouding slurpt je tijd op (en kost je veel meer)

Als je geen systeem voor je boekhouding hebt, is belastingvoorbereiding dan wel haalbaar? Ja. Maar het is een dure en tijdrovende klus. In je eentje een jaar lang de administratie bijhouden, kost je tijd om je bezig te houden met de dagelijkse gang van zaken in je bedrijf, en het inhalen van je boekhouding kan een stressvolle tijd van het jaar nog erger maken.

Je administratie bijhouden met Vacura, het kan vandaag nog.