Mathmatch
Image default
Huishoudelijk

Is vetluis bestrijden echt zo makkelijk?

Merk je op dat je je was voor de zoveelste keer er stinkend uit haalt? Dan kan vetluis in je wasmachine wel eens de grote boosdoener zijn. Dit lijkt heel erg, en we begrijpen ook dat je baalt. Maar er is ook goed nieuws! Met een paar handige trucs kan je er namelijk super snel van af komen. Dus lees een paar minuten mee en zorg dat jouw was weer heerlijk fris ruikt in no time!

Vetluis klinkt als een echt beestje, een bacterie. Maar het is eigenlijk niet 1 bacterie, maar een verzamelnaam voor een heleboel bacteriën die in je wasmachine zitten. Vetluis bestaat namelijk uit zeepresten, haren, lichaamsvetten zoals talg en huidschilfers. Schaam je niet, want dit komt tegenwoordig namelijk in de beste huishoudens voor. De reden hiervoor is namelijk omdat we al lang niet meer zoals vroeger alles in een kookwas doen. In plaats daarvan doen we bijna elke was op 30 of 40 graden. En juist die lage temperatuur is ideaal voor bacteriën zoals vetluis om te overleven. Het gaat echt overal zitten. Van je slangen, tot je deur en je deurrubber (ook wel manchet genoemd). Kijk zelf maar eens. Valt je op dat er een grijze drap zit langs het rubber van je wasmachinedeur? Nou, dat is nou vetluis en dat maakt dat je kleding zo ontzettend gaat stinken.

Om die nare vetluis te bestrijden hoef je eigenlijk alleen maar een keukenrol te pakken of een emmer met een sopje en een doek. Zorg dat je daarmee alle vetluis goed wegveegt. Vergeet daarbij alle kieren en randen vooral niet.

Hierna is het tijd om het zeepbakje van je wasmachine te reinigen. Negen van de tien zeepbakje trek je er makkelijk uit waarna je ze onder de kraan goed schoon kunt spoelen. Voila, probleem twee gefixt!

Op naar het wasmachine filter. Open het witte klepje aan de voorkant van je wasmachine en haal het slangetje eruit. Zorg dat je een emmer en een handdoek in de aanslag hebt en laat het slangetje leeglopen in de emmer. Hierna kan je met je vingers rustig proberen of je de schoep volledig rond kunt draaien. Lukt dat? Dan is je wasmachinefilter schoon!

Het laatste wat je moet doen is 1 keer per maand een was op 95 graden draaien. Dit kunnen je handdoeken zijn, maar ook een lege was draaien is prima! Om eventueel hardnekkige geuren te verwijderen kan je wat azijn toevoegen. Het azijn absorbeert de nare geur. Als je wasmachine heel erg naar riool stinkt kan het best zijn dat je dit een paar keer moet doen, maar daarna ben je ook echt van je vetluis en de stinkende wasmachine af!

Voor meer info : klikt u hier