Mathmatch
Image default
Particuliere dienstverlening

Goede mantelzorg

Krijgt of geeft je mantelzorg? Mantelzorg kan zwaar zijn voor zowel de ontvanger als verzorger. Samen in Oost Gelre geeft informatie en tips voor haalbare, goede mantelzorg.

Wat is mantelzorg

Er is sprake van mantelzorg wanneer iemand onbetaald zorg verleent aan een partner, kind, familielid of vriend, voor meer dan 8 uur per week en/ of langer dan 3 maanden, en deze zorg niet uitgaat van een vrijwilligersorganisatie.

Het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerszorg

Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden vaak door elkaar gehaald. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen:

  • mantelzorg overkomt je en is geen vrijwillige keuze;
  • de mantelzorger heeft een persoonlijke en emotionele band met de patiënt die al bestand voordat er een zorgbehoefte was; 
  • een mantelzorger kan verpleegkundige handelingen voor zijn of haar rekening nemen.

Bij vrijwilligerszorg:

  • bestaat de emotionele band vooraf nog niet;
  • zorgen voor een beperkt aantal uur;
  • in georganiseerd verband;
  • kunnen op eigen initiatief stoppen;
  • verrichten geen verpleegkundige handelingen.

Professionele mantelzorgondersteuning

Soms kan de zorg voor een patiënt ook voor een mantelzorger te veel worden en is er professionele hulp nodig. Je krijgt dan te maken met regelgeving omtrent mantelzorg. Op www.mezzo.nl vind je onder andere informatie over vergoedingen, belastingen, sollicitatieplicht en de eigen bijdrage. De gemeente is verplicht je te ondersteunen in zorgtaken, bijvoorbeeld door vervangende zorg aan te bieden zodat je zelf op adem kunt komen. Neem voor ondersteuning contact op met de gemeente Oost Gelre.

Zorg voor de mantelzorger

Zorgen voor een ander kan fysiek en emotioneel belastend zijn. Let daarom ook goed op jezelf. Het is niet altijd mogelijk alles zelf te doen. Soms helpt het om met mensen te praten die in vergelijkbare situaties verkeren. Bijvoorbeeld met vrienden, familie, maar ook met professionele hulpverleners. De volgende instanties kunnen jou helpen met praktische vragen, ondersteuning en informatie:

  • Mantelzorglijn: (0900) 20 20 496 (10ct/pm)
  • VIT Hulp bij Mantelzorg: (0544) – 82 00 00, info@vithulpbijmantelzorg.nl, vithulpbijmantelzorg.nl

Meer informatie voor het geven goede mantelzorg

Voor informatie en hulp bij het geven van goede mantelzorg kun je ook terecht op de website van Samen in Oost Gelre en bij het Wmo-loket gelegen aan de Varsseveldseweg 2 in Lichtenvoorde. Er is Iedere dinsdagmorgen van 9.00 – 11.00 uur een inloopspreekuur met mantelzorgconsulent Vera Hoffman.

Voor meer info : klikt u hier