Mathmatch
Image default
Tuin en buitenleven

De meest voorkomende vijverproblemen – en hoe je ze kunt oplossen

Stel je voor dat je aan het eind van een lange dag werken met je voeten omhoog gaat zitten met een glas limonade naast je eigen vijver. Een fluorescerende oranje koi komt je begroeten, wachtend op zijn avondsnack en je ziet een dagpauwoog erboven fladderen. Je sluit je ogen en hoort niets anders dan het geluid van een stromende waterval. Zo zou het hebben van een vijver moeten zijn – en meestal is het gelukkig ook zo.

Dit blog voor het oplossen van problemen geeft je informatie over het oplossen van veel voorkomende vijverproblemen en laat je zien hoe eenvoudig het is om te genieten van kristalhelder water en gelukkige, gezonde vissen in je eigen oase in de achtertuin.

Problemen voorkomen met een goed ontwerp

Hier is de waarheid als het op vijverontwerp aankomt: Als je hier en daar wat geld probeert te besparen, zal dat je op de lange termijn duur komen te staan. Je kunt de meeste vijverproblemen voorkomen door vanaf het begin de juiste materialen en een goed ontwerp te gebruiken. Dat betekent dat je ofwel een ervaren vakman moet inhuren om het werk voor je te doen, ofwel moet investeren in een doe-het-zelfpakket van goede kwaliteit. Bekijk het vijverhandboek voor nog meer kant en klare tips.

Wat zijn de elementen die zorgen voor een onderhoudsvriendelijke vijver

 • Een skimmer die 80 tot 90 procent van het vuil verwijdert dat in de vijver terechtkomt.
 • Een biofilter met veel hoekjes en gaatjes waar nuttige bacteriën zich kunnen vestigen. Deze bacteriën helpen het water helder te houden. Het water loopt door de biofilter naar boven en vervolgens door de waterval naar buiten.
 • Visveilige vijverfolie die het water houdt waar het hoort: in de vijver.
 • Zware onderlaag die de folie beschermt.
 • Grind op de bodem van de vijver, waardoor nuttige bacteriën zich op een andere plaats kunnen vestigen.
 • Een trapsgewijs plankontwerp dat je de mogelijkheid geeft om planten toe te voegen.

Hoe het water helder te houden

Algen, viezigheid en troebel water. Dat zijn de meest voorkomende klachten van vijverbezitters. Gelukkig kun je de meeste problemen oplossen met een goede filtering, nuttige bacteriën en planten. Bekijk het vijverhandboek met daarin alle mogelijke oorzaken van – en oplossingen voor – elk probleem met de helderheid van het water en wat jij kunt doen om alle mogelijke oorzaken te achterhalen.

Hoe waterverlies te verhelpen

Vijverlekken komen veel minder vaak voor dan mensen denken. De bron van het waterverlies is vaak iets dat veel gemakkelijker te behandelen is dan een gat in de vijverfolie. Als je vijver water verliest, sluit dan eerst deze andere mogelijke oorzaken uit voordat je op zoek gaat naar een gat in de folie. Verdamping: Vijvers kunnen in de zomerhitte heel snel enkele centimeters water verliezen. Een vijver met veel grote, klaterende watervallen verliest nog meer water.

Opstapeling van afval: Controleer of er dode bladeren of ander afval op de waterval ligt.

Wegzakkende folie: Zoek naar gebieden waar de bovenkant van de folie naar beneden is gezakt.

Als je het gevoel hebt dat je meer water verliest dan je zou moeten, en je hebt de bovenstaande oorzaken uitgesloten, probeer dan de 24-uurstest. Die werkt als volgt:

 • Koppel de pomp los.
 • Vul de vijver tot het volledige niveau en neem een foto.
 • Laat de vijver 24 uur lang op een vol niveau staan zonder dat een eventuele waterval loopt.
 • Noteer het waterpeil na de 24 uur. Maak een foto.
 • Als het waterpeil niet verandert, mag je ervan uitgaan dat het probleem niet in de vijver zelf zit, maar in de beekloop, de waterval of de leidingen.
 • Daalt het waterniveau, dan weet je dat er een probleem is met de folie. Laat het water laten zakken tot het stopt. Waar het waterniveau stopt, is waar het gat is. Nu kun je de professionals bellen of een reparatieset kopen en je vijver weer op orde krijgen.