Mathmatch
Image default
Verbouwen

Waarom is EPDM zo populair onder dakbedekkers?

Ook voor dakbedekking wordt steeds vaker voor EPDM gekozen, zeker omdat iedereen het zelf makkelijk kan plaatsen door middel van EPDM lijm.

Hier kan je kiezen uit contactlijm of bodemlijm.
Contactlijm wordt in twee lagen aangebracht, 1 laag op de ondergrond, en 1 laag op de EPDM folie.
Met deze lijm kan je tijdens het aanbrengen de folie nog verschuiven. 

Bodemlijm wordt enkel op de ondergrond aangebracht, niet op de folie zelf. Deze lijmsoort blijft langer zacht, zodat je makkelijker de folie kan verschuiven en recht kan leggen. Deze lijm hoor je niet te gebruiken voor opstaande randen, juist omdat het langer zacht blijft. Het risico bestaat dan dat de folie bij de rand gaat verzakken, en er een lekkage kan ontstaan.

In tegenstelling tot de oorspronkelijke dakbedekking met bitumen, die met een brander op het dak worden gesmolten, is EPDM veilig en door iedereen te leggen.

EPDM bestaat al geruime tijd, namelijk sinds 1958. Oorspronkelijk bedoeld als waterkering voor het Midden-Oosten, heeft het zijn weg gevonden naar vele toepassingen en over de hele wereld.

Toen EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) werd ontwikkeld, moest het aan een aantal eisen voldoen. 
Allereerst moest het een betaalbaar product worden. En, omdat het bedoeld was als waterkering, was waterdichtheid een belangrijke vereiste. 
Vanwege de omstandigheden in het Midden-Oosten moest het ook Uv-bestendig zijn, en flexibel blijven, ook als de zon er geruime tijd op schijnt. 
Als extra eis moest het temperaturen van -75 tot +125 graden kunnen weerstaan.

Omdat EPDM in eerste instantie voornamelijk werd ingezet als waterkering, was de kleur zwart lange tijd de enige optie. Tegenwoordig kun je allerlei kleuren krijgen, of met verschillende structuur patronen.

Een aantal voordelen van EPDM, die zeker tegenwoordig een belangrijke rol spelen, maken dat EPDM voor steeds meer toepassingen wordt ingezet.
EPDM is namelijk UV- en ozon-bestendig, en heeft een levensduur van minimaal 50 jaar. Toch is het 100% recyclebaar, wat het een duurzaam product maakt.

EPDM wordt veel ingezet als vijver- of zwembadbekleding. Omdat je EPDM makkelijk kan verlijmen door middel van EPDM lijm, kan iedereen het verwerken zonder grote risico’s of dure apparatuur.

Voor meer info : klikt u hier