Mathmatch
Image default
Energie

Lampen plan maken? Check deze 9 tips!

Of je nu een nieuw huis bouwt of een bestaand huis ingrijpend renoveert, het is belangrijk dat je een lampen plan maakt in of vóór de fase van de “eerste afwerking”. Vooral bij renovaties moet er gewerkt worden met de armaturen en stopcontacten die al aanwezig zijn. Maar met wat denkwerk en een slimme detaillering en gelaagdheid is het mogelijk om voor elke ruimte een geweldig lichtplan te (laten) maken.

Waar begin je met het maken van je lampen plan?

Begin met jezelf vragen te stellen die te maken hebben met de functie van de kamer of ruimte die je wilt verlichten en een lampen plan voor wilt maken. Denk na over alle mogelijke gebruiksmogelijkheden van deze ruimte. Een geweldige en praktisch advies over hoe je je het beste kunt voorbereiden op het verlichten van een interieur is: Neem de tijd om in de ruimte te gaan zitten en denk na over hoe je de ruimte gebruikt. Hoe wil je dat het voelt op verschillende momenten van de dag?

Open eetkeuken?

Neem bijvoorbeeld een open eetkeuken, daar heb je taakverlichting nodig om maaltijden te bereiden. Als je dan aan het eten bent, wilt je misschien gedimde of zachtere verlichting om een ontspannen sfeer te creëren. Als je nadenkt over de verschillende functies die elke ruimte heeft, kunt je je verlichtingsbehoeften voor die ruimte beter plannen, zodat je de verlichting kunt afstemmen op de juiste stemming.

Veelzijdige functies in één ruimte

Denk aan woonkamers – doen ze dienst als studieruimte, knutselruimte of fitnessruimte? Of worden ze gewoon gebruikt om tv te kijken? Wat is er te zien in de kamer? Zijn er kunstwerken of fotolijsten die je wilt accentueren? Dit zal helpen bepalen welke accentverlichting je nodig hebt. Wie gebruikt de ruimte? Wordt de ruimte vooral gebruikt door oudere volwassenen of jongere kinderen? Op welk moment van de dag wordt de ruimte het meest gebruikt? Is er een stroom van natuurlijk licht? De elektrische- en verlichtingsplannen van je toekomstige leefruimte zijn net zo belangrijk als alle andere plannen.

Maak de plattegrond

Begin met het opmeten van de kamer, waarbij je de grootte aanpast wanneer je het interieur op grafiekpapier uittekent. Het is het beste om een schaal van 1:50 te gebruiken. Dit betekent dat elke 1 cm van de plattegrond overeenkomt met 50 cm in werkelijkheid.

Geef niet-verplaatsbare voorwerpen goed aan

Noteer vaste meubels en voorwerpen – zoals open haarden, deuren, ramen en nissen – en teken deze op de plattegrond. Dit zijn dingen in de ruimte die niet gemakkelijk kunnen worden verplaatst.

Teken het meubilair

Teken vervolgens de meubels die in de kamer komen te staan. Probeer de grootte en vorm van de meubels zo goed mogelijk na te bootsen, omdat dit een duidelijker beeld geeft van de beschikbare ruimte in de kamer wanneer deze klaar is.

Noteer de functies van de kamer

Markeer alle mogelijke functies van de kamer met afbeeldingen – TV, lezen, eten, studeren, sporten enz. Het toevoegen van pijlen om aan te geven in welke richting mensen in de kamer zullen kijken, kan helpen bij het bepalen van de plaats van verlichtingsarmaturen. Bijvoorbeeld, aan een bureau zitten om te werken of naar de televisie kijken.

Kies locaties voor lichtbronnen

Teken ‘lichtcirkels’ in gebieden waar je licht wilt hebben. Probeer te voorkomen dat armaturen elkaar overlappen en zorg ervoor dat het licht gelijkmatig over de ruimte wordt verspreid. Het doel is hier om donkere plekken te vermijden!

Stopcontacten en schakelaars

Let op de bestaande stopcontacten in de ruimte. In oudere huizen is het gebruikelijk dat er te weinig stopcontacten zijn, wat het gevaarlijke overladen van stekkers bevordert! Analyseer waar je lichtschakelaars wilt hebben. Loop door de ruimte en denk logisch na. Denk ook eens aan dimmers. De mogelijkheid om de stemming en sfeer aan te passen is gemakkelijk en zeer praktisch, en verandert interieurs voor alle gelegenheden.