Mathmatch
Image default
Kinderen

7 Tips voor het opvoeden van kinderen – volgens de kinderen zelf

Kinderen opvoeden is moeilijk, maar het kan ook heel lonend zijn als je deze 7 tips opvolgt.

1. Zorg dat je het goede voorbeeld geeft

Als we niet willen dat onze kinderen door het lint gaan als ze het gevoel hebben dat ze tot het uiterste worden gedreven (klusjes, huiswerk, groenten, enz.), moeten we het goede voorbeeld geven hoe we onze emoties kunnen reguleren en rustig kunnen omgaan met dingen die ons kwaad maken. Het is heel moeilijk, maar onze kinderen kijken naar ons. Wij moeten de persoon zijn die we willen dat onze kinderen worden. Laten zien is beter dan vertellen in goed ouderschap.

2. Met knuffels en kusjes kun je kinderen niet verwennen

Ze willen onze liefde, en als ouder moet je hen dat laten zien én voelen. Liefde kan kinderen niet verwennen. Alleen dingen die we doen of geven in de naam van liefde, of nog erger, in plaats van liefde, kunnen dat doen. Het tonen van affectie aan kinderen helpt bij het creëren van een veilige hechting en stelt hen in staat een intern werkmodel van liefdevolle relaties op te bouwen. Dit zal een enorme invloed hebben op hoe zij zich verhouden tot anderen, vooral in de volwassenheid.

Er zijn veel gezonde manieren om je liefde te tonen. Hier zijn enkele voorbeelden waarmee je je kind zeker niet zal verwennen:

  • Geef ze knuffels en kusjes.
  • Breng tijd door met dingen waar je samen van kunt genieten.
  • Praat met ze, en LUISTER naar ze.
  • Juich hun successen toe.
  • Leef mee met hun moeilijkheden.

3. Gebruik vriendelijke en strenge positieve discipline

Hun hersenen zijn nog in ontwikkeling en dus zijn ze traag in leren. Maar ze willen zeker wel leren als je hen geduldig en vriendelijk onderwijst. Kinderen zijn niet geboren om “het bloed onder onze nagels te halen”. De meeste kinderen willen wel leren. Maar leren kost tijd. Weet je nog hoe vaak je kind viel voordat het leerde lopen zonder te wiebelen?

Het aanleren van “menselijke regels” is nog complexer dan het aanleren van “regels van de zwaartekracht”. Het kost tijd om die informatie te begrijpen, te absorberen, op te nemen en te gebruiken.

Als een kind het de eerste tien keer dat je het zegt niet snapt, betekent dat niet dat het koppig is of een sterke wil heeft. Het betekent dat ze meer tijd en oefening nodig hebben. Ze hebben je vriendelijke en vastberaden leiding nodig om hen te disciplineren, niet om hen te straffen.

 

4. Wees er altijd voor ze, wat er ook gebeurt

Wees de veilige basis van je kind, van waaruit het kan verkennen en terugkeren. Voed een kind op dat veilig gehecht is door een warme en ontvankelijke ouder te zijn.

Kinderen die veilig gehecht zijn, zijn veerkrachtiger, vertonen minder gedragsproblemen1, presteren beter op school en hebben een beter geestelijk welzijn.

 

 

 

5. Praat met ze, niet tegen hen

Voer echte gesprekken en luister goed. We vergeten vaak dat communicatie een tweerichtingsverkeer is. Praat met je kind, bespreek wat hem bezighoudt en wat belangrijk voor hem is. Dingen die voor volwassenen niet belangrijk zijn, kunnen voor je kind heel belangrijk zijn. Als we naar de kleine dingen luisteren als ze klein zijn, komen ze met grote dingen naar ons toe als ze groot zijn.

6. Laad ze zich gehoord voelen

Soms willen ze gewoon gehoord worden zonder oordeel of preek. Net als volwassenen willen kinderen vaak hun hart luchten. Ze willen gehoord en begrepen worden. Luister met een open geest en empathie. Ouders van tieners vragen zich vaak af waarom hun kinderen niet meer met hen praten. Een van de redenen zou kunnen zijn dat niemand graag de hele tijd de les gelezen wordt. Ook wil niemand iemand om zich heen hebben die de hele tijd de les leest.

7. Accepteer je kind om hoe het is

Vergelijk vooral niet constant met andere kinderen. Elke ouder wil dat zijn kind het beste uit zichzelf haalt. Dit natuurlijke verlangen kan er soms toe leiden dat je je kind vergelijkt met anderen. Een ouder-kindrelatie waarin het kind zich gekoesterd en geaccepteerd voelt, is de sleutel tot succes in het leven. Je neiging tot vergelijken bewijst je kind dus eigenlijk een slechte dienst.