Mathmatch
Image default
Kinderen

6 eenvoudige en leuke activiteiten die je hele gezin samenbrengen

Gezinnen gedijen het best als ze regelmatig quality time met elkaar doorbrengen en dingen doen die leuk zijn voor het hele gezin. Maar tijd doorbrengen met het gezin lijkt steeds minder te worden. De tijd die gezinnen gemiddeld per dag samen doorbrengen wordt steeds minder.

Er kunnen natuurlijk allerlei redenen onderzocht worden die bijdragen aan dit gemiddelde, en debatteren over de vraag of dit te weinig of te veel is, maar de waarheid is dat er een miljoen redenen zijn waarom gezinnen niet de tijd vinden of kunnen vinden om vaker samen te komen en van elkaar te genieten als een gezin.

Gebrek aan tijd niet altijd de boosdoener

Gebrek aan tijd is niet altijd de duidelijke boosdoener. Er zijn ook andere factoren, zoals kinderen met een groot leeftijdsverschil, die het vinden van activiteiten die iedereen leuk vindt in de weg kunnen staan. Rivaliteit tussen broers en zussen bij gezamenlijke activiteiten kan ook het plezier uit de gezinstijd halen.

Gewoon samen in dezelfde kamer zijn en samen iets leuks doen, is nog steeds heel belangrijk voor de band, in plaats van dat iedereen in zijn eigen hoekje van het huis weggestopt zit! Of smeken om het huis te mogen verlaten! Het feit dat je kinderen echt met je willen optrekken is een goed teken… dus neem het met vreugde aan.

1. Maak samen een wandeling.

Als je een fit gezin bent (of moet zijn) is dit een geweldige manier om te lachen, te praten, elkaar af te troeven en het huis uit te gaan. Oh en verbrand wat broodnodige calorieën na het eten!

2. Organiseer een spelletjesavond met het gezin

Spelletjesavonden zijn niet meer weg te denken en zijn een leuke manier om gek te doen, te wedijveren en zelfs de aanhoudende familiestress te vergeten. 

3. Houd een pyjamafeestje in de huiskamer

Als je kinderen nog klein zijn, voelt kamperen in de woonkamer als een geweldig avontuur! Voeg een paar ‘forten’ (tenten), toe en het is een nacht om nooit te vergeten!

4. Kook samen avondeten

Als je gezin van koken en lekker eten houdt, dan kan het samen bereiden van maaltijden een erg leuke manier zijn om samen te werken. Koop een van die maaltijd kits van bijvoorbeeld Hello Fresh en volg samen het recept om het nog makkelijker te maken om samen te koken én te eten.

5. ‘Bingewatchen’

Urenlang samen naar je favoriete familieprogramma’s op Netflix kijken. Ja, tv-kijken telt wel degelijk in sommige gevallen als quality family time. Zolang het maar opzettelijk is, zoals een serie waar je hele gezin van houdt om naar te kijken, in plaats van gedachteloos te kijken naar alles wat er op tv komt.

6. Organiseer wekelijkse familie diners

Het is voor veel gezinnen een uitdaging om elke avond als gezin samen te eten. Als je één avond in de week vastlegt waarop iedereen thuis is tijdens de avondmaaltijd, kan dat enorm helpen om ondanks hectische schema’s toch consequent te zijn. 

Ter afsluiting

Samen tijd doorbrengen als gezin kan een uitdaging zijn als je echtgenoot vaak op reis is. En als je een alleenstaande ouder bent, kun je je overweldigd voelen omdat alles al op je schouders rust en dit nog maar één ding is dat je op je lijstje moet zetten.

Laat je hierdoor bemoedigen, kinderen hebben de neiging om de eenvoudigste dingen als de leukste te onthouden.