Mathmatch
Image default
Dieren

Laat je konijn vaccineren

Een van de populairste huisdieren in Nederland is het konijn. En dat is ook niet zo vreemd, want die kleine pluizenbollen hebben al menig hart weten te veroveren. Konijnen zijn relatief makkelijk te verzorgen en je hoeft ze niet uit te laten. Toch hebben ze zeker een paar eisen waaraan voldaan moet worden. Zo zijn de meeste verblijven die in dierenwinkels verkocht worden te klein. Je konijn heeft een groot verblijf nodig én een konijnenvriendje. Dit is erg belangrijk omdat konijnen groepsdieren zijn. Maar wat ook heel belangrijk is, is dat je je konijn ieder jaar laat vaccineren. Doe dit zeker om je konijn gezond te houden!

Voor welke ziektes moet je konijn een vaccinatie hebben?

Helaas zijn er twee bekende ziektes onder konijnen die ieder jaar opnieuw heersen. Dit zijn Myxomatose en het RHD virus. Het RHD virus bestaat weer uit twee varianten, namelijk het RHD1 en RHD2 virus. Al deze virussen zijn dodelijk voor je konijn. Probeer er daarom alles aan te doen om te voorkomen dat je konijnen besmet raken. Dit kan heel gemakkelijk door je konijn ieder jaar te laten vaccineren tegen deze virussen. Hiervoor hoef je maar één keer naar de dierenarts te gaan, want de vaccinaties kunnen in één keer worden gezet.

Hoe kunnen konijnen deze virussen oplopen?

Er zijn verschillende manieren waarop je konijnen het virus kunnen oplopen. Het RHD virus kunnen konijnen oplopen door wilde konijnen, bepaalde vliegen, vogels, knaagdieren maar ook besmet gras. Als je konijnen buiten zitten, komen ze sneller in aanraking met deze dieren dan je wellicht zult denken. Het Myxomatose virus kunnen ze oplopen door contact met een ziek konijn of via een muggenbeet. Dit virus herken je aan opzwellen van de oren, ogenleden en genitaliën. Dus behoud je kleine vriend voor deze vreselijke ziektes en laat je konijn vaccineren!

https://www.web-wings.nl