Mathmatch
Image default
Dieren

Paardendekens voor iedere situatie. Regendekens, vliegendekens & winterdekens voor paard & pony.

Paardendeken kopen, algemene informatie over dekens voor het paard

De paardendeken word vaak gezien als een deken die het paard alleen maar warm houd maar een paardendeken is bedoeld voor nog veel meer functies. Voor elk doel en omstandigheid is er de perfecte paardendeken te vinden. Paardendekens zijn er van warme dekens tot luxe concoursdekens. Ook zijn er zweetdekens en regendekens te koop voor paarden. Voor het kiezen van de juiste paardendeken zijn de maat, de materiaalkeuze en de dikte naar keuze heel erg belangrijk. Voor paarden die wat breder zijn of een langere rug hebben is een maatje groter beter. Een paard met een smallere rug heeft uiteraard een maatje kleiner nodig. Een paardendeken is meestal gemaakt in het materiaal wol en katoen maar ook van fleece of nylon.

Let op de kwaliteit van de paardendeken

Vaak word er gedacht dat de dikste paardendeken de beste keus is. Bij het kiezen van de juiste paardendeken spelen het weer en in welke omgeving waar het paard zich bevind een grote rol. Waar je verder nog naar moet bij het kopen van een nieuwe paardendeken is dat de deken slijtvast en ademend moet zijn. Op een paardendeken kun je zien hoe sterk de deken is. De D van denier geeft de sterkte van de deken weer. Een deken met een hoog deniergetal is gemaakt van sterker materiaal en gaat langer mee.

De functies van de verschillende paardendekens

Als je een paardendeken nodig hebt is het belangrijk dat je eerst kijkt voor welke functie je de paardendeken nodig hebt. Als het winter is gebruik je natuurlijk een winterdeken zodat je paard word warm gehouden. Als het regent veel dan is een regendeken ook niet te missen. Met een regendeken hou je je paard droog en op temperatuur tijdens het slechte herfstweer. Een uitrijdeken gebruik je tijdens het rijden. Een fleecedeken is aan te raden als je paard veel zweet tijdens het rijden. Een fleecedeken zorgt dan voor afkoeling van het paard. Er is ook een deken die vliegen en insecten weg houd van je paard. De vliegendeken bestaat nog niet zo heel lang maar het is een goed product welke veelal word gebruikt bij dazen en horzels. Verder is er nog een eczeemdeken voor paarden. Een eczeemdeken is word ingezet bij paarden welke allergisch zijn voor kleine gluten en grasvliegjes. Deze paarden kunnen gaan schuren tot bloedens toe. De exceemdeken beschermd het paard.

Welke soorten regendekens zijn er ?

  • –          Regendekens
  • –          Staldekens
  • –          Uitrijdekens
  • –          Winterdekens
  • –          Zomer / vliegendekens paard
  • –          Zweetdekens

 

Regendekens

Een regendeken word gebruikt met nat en vochtig weer. De regendeken beschermt je paard niet alleen tegen de regen maar ook tegen de wind. Je paard blijft door een regen droog en warm. Dat is een groot voordeel want je word niet tegen gehouden om een stukje te gaan rijden met je paard door het slechte weer. Om je paard extra te beschermen kun je naast de regendeken er ook nog een halsstuk bij kopen. Zo kan er nergens regen naar binnen vloeien en is je paard optimaal beschermd tegen het slechte weer. Wat niet veel mensen weten is dat een regendeken ook kan worden gebruikt als zomerdeken. Dat klinkt gek maar toch is het zo. Dat komt omdat regendekens vaak niet te dik zijn en kunnen ze paarden heel goed beschermen. Dat is heel erg handig omdat je dan voor in de zomer geen andere deken hoeft te kopen en dat bespaard je weer geld. 

Staldekens

Een staldeken word gebruikt op stal. Een staldeken is ademend en licht. Als je paard net geschoren is word er ook een staldeken gebruikt. Het paard heeft dan namelijk geen wintervacht en kan zichzelf dan moeilijk warm houden want het is vaak erg koud op stal en het tocht er. Een staldeken is noodzakelijk als je paard dagelijks op stal staat en geen wintervacht heeft. Deze deken is niet geschikt voor buiten. De staldeken is niet waterdicht. Een staldeken kan wel worden gebruikt voor buiten als je er een 0 gram deken overheen doet zodat je paard alsnog beschermd is voor de regen die kan vallen. Een staldeken kan ook weer geld besparen als je niet beschikt over een winterdeken omdat als je een staldeken en een 0 gram deken over elkaar doet is het eigenlijk al een soort winterdeken.

 

Winterdekens

Tijdens de winter is het erg koud en vaak vriest het ook. Een paard heeft hier veel last van dus is het tijd voor een winterdeken. Een winterdeken houd het paard warm in de wei maar ook op stal. Deze deken word gezien als tweede warme wintervacht. Wanneer je wilt dat je paard geen wintervacht kun je deze deken gebruiken want de winterdeken houd de wintervacht tegen. Als je hebt gereden met je paard en het paard dan laat uitstappen duurt dit namelijk erg lang. Wanneer je paard voorzien is van een wintervacht koelt hij snel af bij het uitstappen en duurt het lang voordat een paard weer droog is. Welke dikte de winterdeken moet zijn ligt er maar net aan hoe koud het is. Als het vriest kun je het beste een dikkere deken nemen.

Zomer/vliegendekens

Je zult denken dat een deken overbodig is in de zomer maar toch hebben paarden dan ook een deken nodig. In de zomer word de zomerdeken gebruikt. De zomerdeken word gebruikt voor paarden met een gevoelige huid en paarden die snel door de zon kunnen verbranden. Door het materiaal waarvan deze dekens worden gemaakt worden de paarden beschermt tegen het UV licht. Ook paarden die allergisch zijn dragen de zomerdeken. Om je paard optimaal te beschermen kun je er nog een halsstuk of een buikflap bij kopen. Een vliegendeken beschermd je paard tegen verschillende soorten dazen en vliegen. Vooral in de zomer hebben paarden hier veel last van.

Zweetdekens

Een zweetdeken of een fleecedeken word vaak gebruikt na het rijden. Deze deken vangt het zweet van het paard op en houdt het paard warm. Dit is omdat het paard dan niet te snel afkoelt. Het paard kan namelijk ziek worden als het te snel afkoelt en nog bezweet is en daarna in de kou naar buiten gaat. De zweetdeken is een fijne winterdeken en is gemakkelijk uit te wassen.

 

De maten van een paardendeken

Wanneer je besluit om een nieuwe deken te gaan kopen moet je natuurlijk wel eerst de maat weten. Als je paard niet de juiste maat draagt kan dit schuurplekken of andere vervelende dingen veroorzaken. Een maat van een paardendeken is natuurlijk gemakkelijk te vinden in een matentabel. Maar jouw paard kan natuurlijk afwijken van deze matentabel omdat je paard bijvoorbeeld een bredere borst heeft of een lastige bouw. Hierdoor kan het zijn dat de standaard maat dan niet mooi aansluit. Je kunt dan het beste een paar dekens passen tot dat je de juiste vind. Zorg er ook voor dat de deken niet te klein is want dat veroorzaakt schuurplekken en te grootte dekens gaan scheef zitten en dat zorgt weer voor irritatie.

 

Ben je op zoek naar leuke ruitersport aanbiedingen voor goedkope paardendekens ga dan eens naar Happyhorsedeal Ruitersport outlet. Hier vind je ook goedkope paardendekens en winterdekens in de veilingen

Ruitersport outlet en veilingen

 

Het onderhouden van de paardendeken

Als je net een nieuwe paardendeken hebt gekocht wil je natuurlijk dat deze ook lang meegaat. Dit kun je het beste doen door eerst de deken te borstelen waardoor het zand, mest en haar verwijdert word of je kunt de paardendeken afspuiten. Dekens die niet waterdicht zijn kun je wassen op 30 graden. Het is niet aan te raden om de deken te wassen op 400 toeren. De deken moet je laten drogen in de buitenlucht en hij mag zeker niet in de droger want anders gaat de deken krimpen. Na lang gebruik van de deken kan het zo zijn dat de deken niet meer waterdicht is. Dekens die waterdicht moeten blijven kun je het beste wassen op 30 graden met wasmiddel wat de dekens weer waterafstotend maakt.

Verder kun je nog reparatie setjes maken als de deken stuk is.

Voor meer info : klikt u hier