Mathmatch
Image default
Dieren

Wat doen insecten om de winter te overleven?

Veel insecten zijn erg belangrijk voor onze natuur. Denk bijvoorbeeld aan bijen. Bijen zorgen ervoor dat de bloemen en planten worden bestuift en zo kunnen deze bloemen en planten zich voortplanten. Deze insecten zie je natuurlijk veel in de lente, herfst en in de zomer, maar de winter daarentegen is een moeilijke en uitdagende periode. In de warme seizoenen krijgen insecten genoeg warmte en voedsel, maar hoe doen ze dat in de winter? Hoe komen deze insecten deze periode eigenlijk door? Kunnen wij nog wat doen om hulp te bieden? Dit zijn vragen die in deze blog worden behandeld en beantwoord.

Waarom zijn insecten belangrijk?

Veel mensen vinden insecten irritant of zijn soms zelfs bang voor insecten. Je hebt vast wel is iemand gezien die aan het wegrennen is voor een wesp bijvoorbeeld. Wat veel mensen vergeten is dat insecten ook nuttig zijn, en belangrijk zijn voor het voortbestaan van de natuur waar wij zo van houden. Insecten bestuiven bijvoorbeeld planten en zorgen voor de voortplanting. Verder zijn ze ook een belangrijk voor andere dieren, zoals vogels. Voor vogels zijn insecten een belangrijke voedingsbron. Ook zorgen bijvoorbeeld bijen voor voedsel voor ons, namelijk honing.

Wat doen insecten?

Het is je vast wel opgevallen, insecten zie je een stuk minder in de winter. Ook zie je een stuk minder planten en mooie bloemen. Waar zijn deze insecten eigenlijk en hoe komen ze de winter door? Er zijn heel veel verschillende insecten die allemaal een andere manier hebben om deze koude wintermaanden door te komen. Helaas sterven er ook veel volwassen insecten. Voordat deze insecten overlijden hebben ze vaak al eitjes gelegd voor de voortplanting. Andere insecten zoeken vooral naar plekjes die goed beschut zijn. In dit beschutte plekje hebben insecten net als andere dieren een soort van winterslaap en een voorraad. Om de voorraadtijd te verlengen daalt de tempratuur en de stofwisseling op een heel laag niveau.

Wat kunnen wij doen?

Als mensen kunnen wij niet veel doen om de insecten te helpen. De insecten moeten door eigen middelen de winter maanden doorkomen. Toch kunnen wij als mensen iets doen voor de insecten. Wij kunnen namelijk plekken inrichten voor de insecten. Het gaat met de natuur de afgelopen jaren minder goed en er zijn dus ook minder plekken voor de insecten. Wij kunnen plekken inrichten waar deze insecten dan veilig kunnen zitten en ook zich kunnen voortplanten. Iets wat wij kunnen doen is bijvoorbeeld een insectenhotel plaatsen. Insectenhotels zijn perfect voor de insecten in de wintermaanden. Deze hotels kan je kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Het is belangrijk dat de kwaliteit hoog is en de plek van het hotel is ook belangrijk. Zorg dat het hotel droog staat, als het hotel nat en vochtig wordt dan kunnen insecten dood gaan en de eitjes kunnen beschimmelen.