Mathmatch
Image default
Entertainment

Schuilt er in jou een ondernemer?

Werk je al jaren in loondienst, maar heb je altijd de droom gehad om ooit voor jezelf te beginnen? Of ben je juist net afgestudeerd, en spreekt voor een baas werken je totaal niet aan? Sommige mensen lijken geboren ondernemers te zijn, terwijl anderen er wat langer over doen om stevig genoeg in hun schoenen te staan om een eigen bedrijf te beginnen. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om te ondernemen, maar er toch niet helemaal alleen voor te staan.

Doe het samen!

Droom je van een eigen zaak, maar lijkt het je ook best eenzaam, ondernemer zijn? Zeker als je een kleine zaak runt, met nauwelijks of geen personeel, kun je als ondernemer wel eens de gezelligheid van collega’s missen. Daarnaast heb je op deze manier ook nauwelijks een klankbord, en sta je er echt altijd alleen voor. Als het goed gaat heb je niemand om de successen mee te vieren, en als het wat minder gaat niemand die je helpt om het tij te keren.

De oplossing hiervoor? Doe het samen! Er is misschien wel iemand in je familie of vriendenkring die dezelfde droom heeft als jij, maar ook opziet tegen het gebrek aan collega’s en steun. Waarom beginnen jullie niet samen een zaak? 

Let wel op: door samen te gaan werken ga je opeens op een heel andere manier met elkaar om dan tot nu toe het geval is geweest. Bedenk je goed of je dat met iemand ziet zitten en begin alleen een bedrijf met iemand die je echt kent en vertrouwt. Maak, ook al is het nog zo gezellig en vriendelijk, ook direct goede afspraken over hoe jullie het oplossen als de samenwerking toch niet goed werkt, of het bedrijf het niet redt. Door dit op papier te zetten als de verhoudingen nog perfect zijn, kun je als het mis mocht gaan een hoop ellende voorkomen.

Alleen maar niet helemaal

Een andere manier om te ondernemen zonder er helemaal alleen voor te staan is een franchise beginnen. Op deze manier heb je echt een eigen zaak, vaak een horecagelegenheid of winkel, die jij gaat runnen en waar je de eindverantwoordelijke voor bent. Je hebt echter wel een organisatie achter je staan.

Door veel ketens wordt regelmatig een franchisenemer gezocht. Bekijk deze oproepen goed, en verdiep je in de werkwijze en voorwaarden van de organisatie. Deze kunnen sterk verschillen, ook als het gaat om zaken als inspraak, eigen koers en ondersteuning. Bedenk goed wat voor jou belangrijk is. Welke zaken wil je graag zelf kunnen beslissen, en op welke vlakken heb je graag dat de centrale organisatie de knopen doorhakt? Door de organisatie te zoeken die bij jou past, kun je ondernemer worden zonder er helemaal alleen voor te staan.