Mathmatch
Image default
Rechten

Wat is een automatisch incasso?

Wellicht heeft u de term als een voorbij zien komen of bent u er opeens een tegengekomen op uw eigen betaalrekening. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat er dingen zijn afgeschreven zonder dat u dit heeft gezien. Wat moet u doen wanneer er een onbekende incasso is afgeschreven?

Hoe werkt het?

Het is belangrijk om tijdig uw rekening te betalen. Dit kunt u doen middels een automatische incasso. Bij een automatische incasso geeft u een bedrijf toestemming om een afgesproken bedrag van uw rekening af te schrijven. Het bedrijf die het geld wilt innen stuurt u hiervoor een machtiging. Meestal doet u dit bij repeterende betalingen zoals een telefoon abonnement of verzekering.

Natuurlijk wilt u zelf de controle houden over uw rekening. Daarom kunt u alerts instellen via uw telefoon of mail voor het moment van afschrijving. Bijvoorbeeld als u niet voldoende saldo op uw rekening hebt. 

Tip: Wist u dat veel bedrijven korting geven als u per incasso betaalt?

Digitaal incasso

Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van digitale incasso’s. Hiermee kunt u online betalen op een webwinkel. Het enige verschil is dat u hiervoor een digitaal akkoord geeft in plaats van op papier.

Stopzetten van een incasso 

Als u een bedrijf hebt gemachtigd om automatisch geld van je rekening af te schrijven, dan kunt u deze machtiging wijzigen of stopzetten door bij dat bedrijf een schriftelijk verzoek in te dienen. Neem contact op met het bedrijf om af te stemmen hoe u dit het beste kunt regelen. 

Voor het stopzetten kunt u ook het formulier intrekken machtiging gebruiken. Vul het formulier in en stuur het naar het bedrijf, niet naar ING. Het is verstandig een kopie hiervan voor je eigen administratie te bewaren. En het is belangrijk te vragen om een bevestiging dat uw machtiging is ingetrokken.

Onbekend incasso

Wat nu?! Er is onterecht een incasso van uw rekening afgeschreven. Geen paniek. Zo’n bedrag kan eenvoudig worden terug gestort. Het terugboeken van een incasso kan binnen 56 dagen nadat het bedrag van uw rekening is geïncasseerd. Controleer wel even bij de geldeiser waar deze factuur vandaan kwam zodat u niet voor verassingen komt te staan.

https://bundel.nl/Incasseren/