Mathmatch
Image default
Bedrijven

Vijandige overname

Hoe kan je een vijandige bedrijfsovername voorkomen?

Het komt niet heel vaak in het nieuws, maar vijandige bedrijfsovernames vinden met enige regelmaat plaats. Zo dreigde het enkele jaren geleden KPN te overkomen en dreigt Delta Lloyd nu te worden overgenomen door Nationale Nederlanden.

KPN lukte het om de vijandige overname te voorkomen. Maar hoe doet een bedrijf dit en kan het ook gevaarlijk zijn? Vaak gaat dit via heel ingrijpende constructies en ingewikkeld juridisch advies van advocaten en juristen.

Methodes

Logischerwijs kennen we twee soorten beschermingsconstructies. De versie die voor een bod al wordt ingezet en de variant die pas na het overnamebod in het leven wordt geroepen. We noemen die pre-bid en post-bid beschermingsmaatregelen.

Beide methodes zijn uiteraard bedoeld om een plotseling en onverwacht (vijandig) bod te voorkomen voordat het bestuur tijd heeft gehad zijn opties grondig te bezien. Deze maatregel is structureel. Als de pre-bid maatregelen functioneren, dan geven de post-bid beschermingsmaatregelen het bestuur meer tijd om het bod te vertragen om een poging te wagen toch een betere prijs te krijgen door middel van bijvoorbeeld een white knight ,zich te beschermen tegen het vijandelijk bod of om te bekijken of het vijandige bod inderdaad onwenselijk is. Het geeft het bestuur tijd, het is een belemmerende maatregel.

Een populaire maatregel is de poison pill. Dit is letterlijk vertaald een gifpil die de overname extreem duur maakt als hij toch wordt doorgezet. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat managers en ander personeel extreem hoge beloningen krijgen als een partij het bedrijf vijandig overneemt. Deze gelden niet als het gaat om een bedrijf verkopen aan een bevriende partij of zonder dat sprake is van een vijandig overnamebod.

Overnames die welkom zijn brengen ook geen problemen met zich mee met betrekking tot intellectueel eigendom. Als dergelijke belangrijke zaken worden afgestoten tijdens een vijandige overname, dan noemen we dat de crown jewel constructie. Essentiële bedrijfsonderdelen (waaronder ook patenten kunnen vallen) worden dan verkocht.

En het personeel?

Over het algemeen moet het personeel bij overgang van een onderneming mee overgaan. De opzegtermijn van de arbeidsovereenkomst is dus geen beschermingsconstructie. En dit is natuurlijk terecht: het personeel mag geen speelbal worden van bedrijven bij een overname.

 

Voor meer info : klikt u hier