Mathmatch
Image default
Dienstverlening

Hoe word ik een goede rietdekker?

Het beroep rietdekker is al een eeuwenoud ambacht, maar wel een ambacht dat nog steeds erg gewaardeerd wordt. Riet wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor het bedekken van daken. Vandaag de dag zijn rietdekkers dan ook nog steeds actief in het maken van rieten daken. En extra bijzonder is dat er eigenlijk, in vergelijking met vroeger, weinig is veranderd in dit ambacht. Het werk van een rietdekker blijft toch voornamelijk handwerk. Alleen de middelen die de rietdekker tot zijn of haar beschikking heeft zijn moderner geworden, zoals een lift of een boormachine. Het ambacht is nog steeds gewild. Maar hoe word je een goede rietdekker?

Goede rietdekker worden

Van oudsher is het rietdekkersvak een ambacht dat overgaat van vader op zoon. En de beste manier om het vak vroeger te leren was in de praktijk. Eigenlijk is dat vandaag de dag nog steeds zo, maar natuurlijk zijn er nu ook opleidingen beschikbaar. Als je een goede rietdekker wilt worden, zijn er 2 opleidingen tot rietdekker die je kunt volgen:

  • De BBL 2 opleiding ‘Dakdekker Riet’, hier leer je als beginner alle kneepjes van het vak;
  • Het ‘Vakdiploma Rietdekker’, een vervolgopleiding die je echt vakbekwaam maakt.

Beide opleidingen hebben één ding gemeen: ze bevatten veel praktijklessen. Want waar kun je het rietdekkersvak nou beter leren dan op het dak zelf?

Wanneer je je na deze opleidingen tot rietdekker verder wilt ontwikkelen, zijn er nog diverse cursussen die je kunt volgen. Deze cursussen worden bijvoorbeeld aangeboden door de BDA dak- en gevelopleidingen en de Rietdekkers Opleiding Nederland (RON).

Het Centrum voor Ambachtseconomie is er voor de rietdekker

En dan ben je rietdekker. Ga je je eigen bedrijf starten? Natuurlijk hoef je het niet allemaal zelf uit te zoeken, want het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE) is er voor de rietdekker. Als rietdekker kun je bij het CvAE onder meer terecht voor informatie en tips. Op de website van het CvAE vind je bijvoorbeeld:

  • de ambachtstoolkit;
  • ondernemerschapstools;
  • de branchecode voor de rietdekker;
  • RI&E voor als je personeel in dienst hebt;
  • nuttige downloads;
  • en een checklist voor jouw bedrijfsvoering.

Daarnaast is het mogelijk om je eigen mini-site aan te maken en in contact te komen met collega rietdekkers en vind je er veel tips en trucs om jouw vak nog beter uit te kunnen voeren. Ga naar de branchepagina voor rietdekkers en ontdek het zelf.

Voor meer info : klikt u hier