Mathmatch
Image default
Hobby en vrije tijd

Upcycling het nieuwe recycling

Upwatte?

Aangezien upcycling een vrij nieuwe term is weten nog niet veel mensen wat het precies betekend. Het woord komt van recycling en is eigenlijk een leukere vorm van recyclen. Bij recyclen wordt een product helemaal afgebroken naar zijn elementaire vorm zodat het materiaal zoals glas of metaal kan worden gebruikt om of hetzelfde product of een ander product te maken. Recyclen kun je alleen doen door jouw afval te scheiden. Upcyclen echter kun je gewoon thuis doen. Het enige wat je nodig hebt is wat gereedschap en een hoofd vol creativiteit. Want in plaats van iets helemaal afbreken voor zijn materialen neem je het hele object of een deel er van en gebruik je het voor iets anders.

Servies

Een populair item om te upcyclen is oud servies. In plaats van dat mooie oude bord waar je toch nooit op eet in een kast te laten liggen zou je kunnen gebruiken om zelf op te verven, er een klok van maken, of zelfs een spiegel.   De limiet ligt bij je eigen creativiteit en handigheid. Ook theekopjes bijvoorbeeld zijn erg multifunctioneel, veel mensen gebruiken ze bijvoorbeeld als kleine plantenpotten. Ook bestek kan worden upcycled zo kun je uit vorken heel mooie kaarthouders of serviethouders buigen.

Voor de plantjes

Een van de meest veelzijdige items up te upcyclen zijn items die als bak kunnen worden gebruikt. Daar kun je namelijk planten in zetten. Je kunt het zo gek niet verzinnen en iemand heeft het al eens als plantenbak gebruikt. Een schoen, een oude band, een wijnfles of zelfs een oliedrum voor wat grotere planten. Alles waar je aarde in kunt doen kun je gebruiken als plantenbak.

Pallets

Een ander populair object om te upcyclen zijn pallets. Deze kun je namelijk zonder veel moeite aan elkaar timmeren om bijvoorbeeld een palletbank of een bed te maken. Je kunt er zelfs hele hoekbanken uit maken.

https://www.palletdeal.nl/product-categorie/pallet-meubels/pallet-bank/