Mathmatch
Image default
Onderwijs

Hoe kun je bepalen wat voor jou de beste opleiding is?

Voor iedereen is het nog een groot raadsel als ze moeten gaan nadenken wat ze willen met een opleiding. Maar niet alleen een richting kiezen is al lastig, binnen een richting heb je ook al meerdere keuzes die je kunt maken tussen opleiding. Bijvoorbeeld in de zorg heb je meerdere takken waar je terecht kan voor een opleiding. Kort maar krachtig, een opleiding kiezen kan behoorlijk pittig zijn. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips die je kunt gebruiken om er achter te komen welke opleiding het beste bij jou past.

Doe een studiekeuzecheck

Bij iedere opleiding zeggen ze wel dat je eerst een studiekeuzecheck moet doen om zeker te weten dat je deze opleiding wil doen. Maar wat is een studiekeuzecheck precies? Het is een test/quiz om te kijken waar je interesses liggen in bepaalde werkvelden. Ze vragen je allerlei soorten vragen over verschillende sectoren en wat je daar van vindt. Op deze manier kunnen ze door jouw antwoorden een passend advies geven welke kant voor jou het beste uitkomt. Natuurlijk zegt zo’n test helemaal niets over jou, maar het is een goed hulpmiddel om je de goede kant op te laten gaan.

Ga naar open dagen

Er zijn genoeg scholen in heel Nederland die allerlei verschillende opleidingen aanbieden. Je hebt zelfs scholen die dezelfde opleidingen aanbieden. Daarom is het zeker verstandig om naar open dagen te gaan. Dan krijg je een beter beeld van de opleiding zelf, hoe de sfeer van het gebouw is en kan je ter plekke vragen aan studenten en docenten stellen over de opleiding. Zij zullen een beter antwoord geven dan dat op de website staat.

Praat met je vrienden en familie

Dit is het beste advies wat we je in deze blog kunnen geven, ga met je vrienden en familie erover praten. Wat zien zij jou over een aantal jaar doen. Wat zijn kwaliteiten die zij in jou zien die jij nog niet hebt ontdekt. Op deze manier krijg je meerdere perspectieven en kun je op die manier ook gaan filteren. Maar uiteindelijk is het allemaal jouw keuze wat je gaat doen.

 

http://werk-en-opleiding.nl