Mathmatch
Image default
Financieel

Investeren in vastgoed voor de toekomst

Steeds meer particulieren investeren in vastgoed. Het beleggen in vastgoed kan namelijk erg lucratief zijn, mits je over de juiste kennis en kunde beschikt. Voor sommige particuliere beleggers loopt het avontuur namelijk uit op een teleurstelling. Wil jij gaan investeren in vastgoed in 2022 en beschik je over de juiste financiële middelen? Lees dan dit artikel goed door zodat je weet wat de situatie zal zijn in de vastgoedmarkt in het jaar 2022. 

Stijging in huizenprijzen blijft doorzetten
De huizenprijzen in Nederland blijven voorlopig waarschijnlijk nog flink oplopen. Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) zal de prijsstijging volgend jaar wel iets afzwakken ten opzichte van de records van de laatste tijd. Maar in historisch perspectief gaat het ook dan nog steeds om een grote toename, aldus de deskundigen bij de centrale bank. 

De Nederlandsche Bank verwacht in 2022 een prijsstijging van 5,5 procent, wat in historisch perspectief dus nog steeds erg hoog is. In 2023 loopt de gemiddelde hypotheekrente naar verwachting wat verder op, waardoor de prijsstijging zal afvlakken naar 3,5 procent. 

Krapte op woningmarkt
De enorme stijging van de huizenprijzen is voor een groot deel ontstaan door de enorme krapte op de woningmarkt. Het aanbod aan te koop staande huizen is enorm geslonken, waardoor mensen dus flink tegen elkaar op moeten bieden om nog een huis te bemachtigen. Ook de lage hypotheekrente speelt een rol, evenals de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tussen 18 en 35 jaar. Voor beleggers (iedereen die niet zelf in het huis gaat wonen maar het bijvoorbeeld gaat verhuren) is de overdrachtsbelasting verhoogd van 2% naar 8%. Deze maatregel was bedoeld om starters meer kansen te geven op de markt. Maar waarschijnlijk heeft deze ingreep er alleen maar toe geleid dat de huizenprijzen extra zijn gestegen. 

Hogere schulden
Al deze dingen leiden er toe dat huizenkopers zich nu nog dieper in de schulden zullen moeten steken om een huis te kunnen kopen. De centrale bank kondigde onlangs ook nog eens aan om met ingang van volgend jaar alsnog strengere hypotheekregels in te voeren voor banken. 

Volgens DNB-president Klaas Knot dreigt de woningmarkt vast te lopen. Volgens hem bestaat in deze oververhitte situatie de kans dat zich plots een prijscorrectie voordoet. Hierdoor zouden veel huizen “onder water kunnen komen te staan” en dat zou een risico zijn voor het financiële systeem van Nederland. Net als andere deskundigen hameren de bestuurders van DNB er ook op dat er meer woningen moeten worden gebouwd. Met de komst van meer woningen zal er meer balans ontstaan tussen de vraag en het aanbod. 

Wil jij dus investeren in vastgoed om daarmee geld te verdienen om op vakantie of op luxe cruise te gaan? Zorg dan dat je zeker weet dat je een goede deal doet en hou er rekening mee dat je als belegger dus overdrachtsbelasting van 8% moet betalen voor het kopen van vastgoed. Hou er ook rekening mee dat na tijden van een oververhitte markt er opeens een enorme prijsdaling kan komen. Wees dus goed voorbereid en maak de goede keuze.