Mathmatch
Image default
Financieel

Slapen is gezond

Er zijn mensen die het als tijdverspilling zien, er zijn mensen die het als zinloos bestempelen, mensen die het als noodzakelijk kwaad zien en mensen die er van houden. Slapen roept bij iedereen gevoelens op. De één slaapt het liefst de hele dag, terwijl de ander liever de nodige slaap pakt en vervolgens direct weer op staat om andere dingen te doen. Toch is slapen meer dan alleen uitrusten. Het speelt een belangrijke rol als het gaat om onze gezondheid, onze mentale gesteldheid en is bovendien hét moment om uit te rusten en stress los te laten.

Zo heeft slaap direct invloed op jouw reactievermogen. Als je slecht hebt geslapen leidt dit wazig zien, niet helder denken en heeft het zelfs als je lang wakker bent het zelfde effect als enkele glazen alcohol drinken. Ook ons geheugen lijdt er onder. Ons geheugen werkt in drie stappen waarbij de geheugen gemaakt wordt, word opgeslagen en vervolgens weer wordt opgeroepen. Als je weinig slaapt worden herinneringen minder goed gemaakt, slecht opgeslagen en dit heeft als gevolg dat ze erg lastig weer op te roepen zijn. Tot slot verwerken we al onze emoties en gedachten tijdens onze slaap, waardoor slecht slapen direct zorgt voor meer stress en emotionele instabiliteit.

Goed slapen is dus belangrijk. Toch slapen veel mensen door een paar simpele oorzaken niet altijd goed. Zo is en éénpersoons matras 120×200 centimeter en bedoeld voor één persoon. Een tweepersoons matras 160×200 en dus aanzienlijk breder. Toch slapen veel mensen in een te klein bed. Ook het soort matras heeft een grote invloed op hoe goed onze nachtrust is. Maar de grootste boosdoener is elektronica. Veel mensen slapen slecht doordat zij voor het slapen gaan nog TV kijken, computeren of op de telefoon zitten, waardoor we slechter slapen en moeilijk in slaap vallen.

Voor meer info : klikt u hier